18.12.2008

Joulu päihdetyössä

Olemme kiertäneet Samarian toimintayksikköjä vaimoni Päivin ja Krister Lindbergin kanssa viimeiset pari viikkoa. Olemme halunneet tavata jokaisen työntekijän ja kiittää kuluneesta vuodesta. Kierros on ollut fyysisesti raskas, mutta henkisesti hyvin antoisa. Samalla olemme saaneet tavata asiakkaitamme. Ohjelmaan ovat kuuluneet joululaulut, pienet kiitospuheet ja joulun sanoman esille nostaminen sekä lahjukset. Antaessaan saa! Usein palatessa on ollut vähintään sama määrä paketteja kuin mennessäkin sekä tukuttain mielenkiintoisia kohtaamisia, tarinoita ja hyvää mieltä!

Erään käynnin yhteydessä kuulimme asiakkaastamme, joka oli juonut vuosia, niin että rajun juomisen seurauksena meni talot, vaimot ja työpaikat. Valitettavasti monella juominen yltyy niin rajauksi, että mitään ei jää jäljelle, ei edes fyysistä tai psyykkistä terveyttä. Asiakkaamme kertoi että hän oli alkanut käymään seurakunnassa ja oli löytänyt uskosta apua elämäänsä. Nyt jo parempi kuntoisena hän oli tavannut entisiä kavereita, jotka olivat varoitelleet kyseenomaisesta seurakunnasta. "Siellä kerätään kymmenykset jokaiselta, pidähän huoli etteivät putsaa sinua", oli kaverien varoittelu kuulunut. Tähän asiakkaamme oli sanonut, että tämä Herra on kyllä edellistä paljon kohtuullisempi. Edellinen se oli joka vei kaiken, mutta tämä tyytyy kymmenyksiin.

Eilen ajaessani autoa, avasin radion, josta tuli englannin kielinen joululaulu "Mary, did you know?" En tiedä onko tämä kappaleen virallinen nimi, mutta tämä kysymys oli keskeisessä osassa laulua. Lauluntekijä kysyi Marialta, että tiesikö hän pitäessään Jeesus lasta sylissä, että Hän tulee kävelemään vetten päällä, tiesikö Maria että Jeesus tulee parantamaan maailman pojat ja tyttäret, tiesikö Maria, kun laittoi lapsen seimeen ja suuteli Häntä poskelle, että hän suuteli Jumalaa. Laulu kosketti minua, kun ymmärsin että saman Jeesuksen nimi ja teko vapauttaa edelleen satoja päihdeongelmasta kärsiviä vuosittain Suomessa. He voivat ottaa vastaan Jeesuksen tarjoaman armoteon, syntien sovituksen ristillä, jonka vuoksi he voivat vapautua niistä syytöksistä, joita mennyt elämä on tuonut. He saavat voiman tässä nimessä tulla Jumalan lapsiksi ja uskon lahjan. Jumala on tehnyt matkan ihmisen luo, aivan kuten hän teki jouluna 2008 vuotta sitten.

1930 suuren laman aikoihin Voolahdessa oli voimakas hengellinen herätys, jossa Krister Lindbergin merikapteeni isä teki tämän saman ratkaisun. Raju alkoholin käyttö jäi pois ja perhe sai isän, joka alkoi toimia kuin eri mies, vastuullisesti. Sen seurauksena Krister Lindberg on myös halunnut uskoa tähän Jeesukseen. Hän on tehnyt mittavan uran Samaria ry:n toiminnanjohtajana, lähes 40 -vuoden aikana. Sosiaalineuvoksen arvonimen saanut Lindberg luovutti tämän järjestön johtajuuden minulle syyskuun alussa. Saamme yhdessä Päivin kanssa jatkaa tämän järjestön johdossa, arvokkaassa auttamistyössä.

1930 suuren laman aikoihin Liimattalan kylässä, lähellä Äänekoskea, isäni äiti Ida Valkoniemi halusi uskoa tähän Jeesukseen. Liimattalan vapaakirkollisessa herätyksessä kymmenet tekivät samoin. Isäni Viljami Valkoniemi oli tästä syystä myös vapaakirkollinen. Samasta syystä myös minä sain vapaakirkolliset juuret, joskin myös äitini kautta selkeästi myös helluntailaiset juuret. Nyt tyttäreni Ida Valkoniemi laulaa hengellistä musiikkia ja haluaa seurata samaa Jeesusta.

Tässäkin lamassa Jumalan valtakunnalla on annettavaa. Kun maailmassa vaikeudet kasvavat, Jumalan valtakunta astuu esiin. Siinä valtakunnassa ei ole koskaan lama, vaan siellä virtaavat elävän veden virrat, luovuuden lähteet ja uuden voiman salaisuudet. Ne ovat kätketyt Jeesus -nimeen, jonka sovituksen kautta me pääsemme perillisiksi ja meille uskotaan Jumalan valtakunnan aarteet. Niistä riittää ammennettavaa.

Hyvää ja siunattua joulunaikaa jokaiselle blogini lukijalle

Ismo Valkoniemi

Ps. Hyvää ja siunattua joulua toivottaa myös Päivi

13.12.2008

Skepsis ry ja muut ateistit

Skepsis ry on myöntänyt vuoden 2008 Huuhaa-palkinnon Kustannus Oy Uusi tielle
näennäistieteen levittämisestä julkaisemalla Tapio Puolimatkan kirjat ”Usko, tiede ja Raamattu” ja ”Usko, tiede ja evoluutio”. Skepsis ry:n perustelut ovat sanatarkasti alla:
Skepsis ry katsoo kirjojen sekoittaneen uskonnon ja tieteen tavalla, joka tuo Suomeen varsin taidokkaasti Yhdysvaltain kreationistien niin sanotun kiilastrategian.
Skepsis ry näkeekin kirjojen perimmäisenä tarkoituksena fundamentalistisen uskonnon ja luomisopin tuomisen tiedon vaihtoehdoksi kouluopetukseen, tarjoamalla kaiken selitykseksi yliluonnollisia voimia.
Tämä päämäärä naamioidaan huolellisesti puheeseen ”kriittisestä avoimuudesta” kouluopetuksessa. Tällainen argumentointi kuulostaa paljon paremmalta kuin vaatimus, että lapsille tulisi tieteen hyvin perusteltujen teorioiden vaihtoehtona opettaa: ”Jumala sen teki”.
Kirjojen tavoitteena on kaiken opetuksen ja tieteen tekemisen lähtökohtien heittäminen roskakoriin, vain jotta saataisiin fundamentalistien Jumala ansaitsemalleen paikalle.
Skepsis ry on vakavasti huolissaan, kun kasvatustieteen professori esittää arvovallallaan kirjoissaan tällaista; ei tosin evoluutioteorian ja yleisesti luonnontieteen puolesta, vaan kasvatustieteen puolesta.
Skepsis ry:n hallitus 3.12.2008
Pertti Laine, puheenjohtajaOtto J. Mäkelä, varapuheenjohtaja, Anna-Liisa Räihä, sihteeriHallituksen jäsenet: Matias Aunola, Denis Galkin, Jukka Häkkinen, Virpi Kalakoski, Jussi K. Niemelä

Aion ruotia vähän Skepsis ry:n perusteluja, sillä totisesti tällä kerralla siihen on aihetta. Jos Skepsis ry ei ryhdistäydy, uskottavuus on tipotiessään, niin heikot ovat tällä kerralla perustelut.
Tapio Puolimatkan kirja on tieteenfilosofinen, eikä sitä voida pitää amerikkalaisen kreationismin kiilastrategian toteuttajana, jonka tarkoituksena on fundamentalisen kouluopetuksen tuominen myös suomessa korvaamaan evoluutiota koskevaa opetusta. Jäin pohtimaan mistä tämä ajatus on näin voimakkaasti noussut. Tähän on kolme mahdollisuutta. Ensimmäinen on että Skepsis ry:n päättäjistä kukaan ei ole lukenut kirjoja ja he kommentoivat asiaa keskustelupalstojen tiedon perusteella. Tämä on täysin mahdollista, sillä hallituksen jäsenet tarkastamalla on helppo todeta nykyisen hallituksen veturien olevan aatteellisesti virittyneitä ateisteja ja vapaa-ajattelijoita. Perustelen väitteeni. Puheenjohtaja Pertti Laine kertoo Skepsis-lehden Risto K. Järvisen kirjoittamassa artikkelissa seuraavaa: "Päiväkerhossa kerrottiin ”tositarinoita” taivaan isästä. Uskoin tietysti niihin. Kuvittelin jumalan pilvissä asuvaksi oikean isäni näköiseksi tyypiksi, joka tarkkailee meininkiä alhaalla maassa ja jolla on jalassaan samanlaiset verkkarit kuin isälläni oli. Isä tosin sanoi, ettei taivaassa ketään ole...Skeptikko ei usko yliluonnolliseen, eikä voi löytää onnea kuolemattomuudestaan, mutta minä en sellaista onnea tarvitse."
Olen keskustellut Skepsis ry:n vpj:n Otto J. Mäkelän kanssa sfnet-keskustelupalstoilla ja hän on mielestäni skeptikko, jolla ei ole tieteenfilosofiseen pohdintaan mitään sanottavaa. Hallituksen jäsen ylioppilas Jussi K. Niemelä on Vapaa ajattelijat -lehden päätoimittaja, joten se siitä.

Toinen vaihtoehto on että Skepsis ry on kerrassaan pelästynyt niitä menneitä uutisia yhdysvalloista, joissa joissakin osavaltioissa uhattiin evoluutioteoriaa koskevaa opetusta.

Kolmas vaihtoehto ja aika todennäköinenkin, liittyy siihen että Tapio Puolimatka on kasvatustieteen professori, vaikkakin myös filosofian dosentti ja siten edustaa opetussektoria, jolloin juuri hänen pohdintansa on erityisen vaarallinen ja uhkaa sitä opetusta, mitä Skepsis ry pitää luotettavana. On tietysti kummallista, että Skepsis ry ei hyväksy opetusmateriaalin kriittistä tarkastelua. Vanhoja oppikirjoja selaillessani joudun toteamaan monet 70-luvun evoluutiota käsittelevän luvun "todisteet" ovat olleet väärin esitettyjä tai jo perättömäksi todettuja.

Tosiasia on että Skepsis ry on aatteellinen yhdistys, joka on omaksunut ateismin uskonnollisen luonteen. En usko että tämän kaltainen palkintojen jakaminen edes auttaa hallituksessa istuvien psykologien, lääkärien ja filosofien omaa urakehitystä. Näiden aiemmin mainittujen hallituksen veturina toimivien ei-akateemista uraa tekevien herrojen motiivit ovat toiset. He edesauttavat näillä "huuhaa-palkinnoilla" omaa vapaa-ajattelin ja ateistin uraa. Selkään taputtelijoita siinä porukassa riittää. Muun kansan arvostus sen sijaan ei tule tälle porukalle. Sorry!

Mielenkiintoisinta on että Tapio Puolimatka käsittelee kirjassaan varsin laajasti ja perustellusti juuri ateisimin uskonnollista luonnetta ja dogmaattisuutta, jonka siis Skepsis ry toteutti antamalla Huuhaa -palkinnon Puolimatkan kirjoille, todennäköisesti lukematta ja miettimättä niitä. Wikipedian mukaan Skepsis ry on tieteellinen yhdistys. Jos se olisi sitä oikeasti, sen pitäisi kyetä käymään tieteenfilosofista keskustelua, mitä lienee turha odottaa nykyiseltä hallitukselta.

Ismo Valkoniemi

6.12.2008

Ilmaston muutos


Hän säät ja ilmat säätää ja tuulen taltuttaa!

Meillä oli Päivin kanssa mahdollisuus vierailla 12 päivän ajan Brasiliassa. Matka oli ensimmäinen jonka teimme Etelä-Amerikkaan. Tästä syystä odotukset olivat varsin suuret. Odotimme kaunista aurinkoista katkoa syksytalven harmauteen sekä mielenkiitoisia kohtaamisia kansainvälisen Siniristi-liikkeen eri edustajiin. Siniristi on kristillisen päihdetyön kansainvälinen järjestö, jonka päämaja on Sveitsissä ja jolla on toimintaa yli 40 maassa. Suomessa järjestö kulkee nimellä Sininauhaliitto.
Edustamme Samaria rf on Sininauhaliiton jäsen, täysin itsenäinen sellainen, mutta kuuluu siten osaksi kansainvälistä Siniristiliikettä.
Konferenssipaikaksi oli valittu Santa Catariinan osavaltion pikkukaupunki São Bento del sul. Ennakkotietojen mukaan paikalle odotettiin n. 140 kansainvälistä vierasta ja noin 300 Brasilialaista Cruz azulin työntekijää ja edustajaa.
Lensimme 22.11. Helsingistä Amsterdamiin, josta jatkoimme Sao Pauloon. 20 tunnin jälkeen olimme Sao Paulolaisessa hotellissa majoituksessa. Vettä satoi ja taivas oli mustana.
Seuraavana aamuna lähdimme puolipilvisessä säässä lentokentälle. Lensimme Sao Paolosta Curitibaan, joka oli sikäläisittäin keskikokoinen 2,5 miljoonan kaupunki, siis vain alle 1/4-osa Sao Paolosta.
Curitibassa meitä oli vastassa Pirkanmaan Sininauha ry:n tj. Juha Kallio vuokra-Fiatilla, jonka vaimo Anu ja Ylöjärjven yksikön vetäjä Anne Hyvönen olivat tulleet meidän matkassamme.

Sää oli edelleen puolipilvinen.
Ajoimme seuraavan kolmen tunnin aikana São Bento del suliin, jossa ilmoittauduimme konferenssiin ja saimme majoituspaikat.
Ilma oli kostea ja kolea. Välillä satoi vettä, välillä aurinko pilkisteli.
Maanantai-iltana konferenssin avaustilaisuudessa kuulimme, että Santa Catariinan osavaltiossa oli käynnissä ennätyssateet. Kukaan paikallisista ei muistanut elinaikanaan niin kovia sateita, kuin nyt oli tuossa osavaltiossa.
Illalla katsoimme uutisia ja vaikka emme kieltä ymmärtäneetkään, niin Santa Katariinan osavaltion sateet ja sen aiheuttamat ongelmat olivat pääuutisaihe.
Tiistaina, toisena kokouspäivänä kuulimme että ihmisiä oli kuollut lähialueen maanvyöryissä, joita sateet olivat aiheuttaneet.
Seuraavana päivänä kuulimme että noin 200 paikallista kokousvierasta oli joutunut jäämään pois konferenssista ja yksi paikallisen Cruz azulin hoitokodeista oli jäänyt maanvyöryn alle ja tuhoutunut. Näimme tästä tapahtumasta kuvatun videofilmin sekä muitakin videofilmejä rajuista maanvyöryistä.
Konferenssi pidettiin näistä tapahtumista huolimatta sateisessa säässä. Konferenssin aikana pidimme useita rukoustilaisuuksia tilanteen puolesta ja keräsimme kolehdin paikalliselle Crutz adulille. TV:stä seurasimme kuinka solidaarisuus ja sääli alueen ihmisiä kohtaan synnytti voimakkaan keräystoiminnan ja hallitus toimi tarmokkaasti avun saamiseksi alueelle.

Pois lähdimme omia reittejämme ja kiertelimme vielä pari päivää katastrofialueen läheisyydessä ja kaksi viimeistä päivää jo kauempana Curitibassa. Palasimme kotimaahan 3.12. illalla.

Helsingin Sanomien mukaan alueella on kuollut jo 112 ihmistä ja yli 80 000 ihmistä on jäänyt kodittomaksi.
Ilmaston muutos - lopunajan ilmat ovat siellä ja täällä. Silti Hänellä, Jumalalla, on hallintavalta myös ilmoihin. Onko kuitenkin niin että jos me emme korjaa elämäntapaamme ja lopeta luonnon tuhoamista, ei Hänelläkään ole motiiveja pelastaa meitä - kovakalloja - loputtomasti?

Joka tapauksessa hyvää ja siunattua itsenäisyyspäivää kanssa matkaajille! Iloitaan siitä mikä on hyvin ja korjataan kuluttamistamme ja käyttäytymistämme nopeasti!


Ismo Valkoniemi

Häiriintyikö elämäsi piispojen uudesta tulkinnasta?

          Jos katsoo kirkkohistoriaa pelkistettynä ja vähän silmiä siristäen, niin saa suoran linkin    tämän  päivän ongelmiin. Otetaanpa ä...