11.11.2009

Luopuminen

(Kolumni Viikkolehdessä lokakuussa 2009)

Päivi Valkoniemen logi Suomen Viikkolehdessä

LUOPUMINEN

Noin vuosi sitten 1.9.2008 saimme Ismon kanssa aloittaa työt Samaria ry:n palveluksessa. Jumala johdatti meidät ihmeellisesti tähän mielenkiintoiseen työhön, mutta itse työn alkamisen mahdollisti vain luopuminen. Luopuminen asioista jotka pitivät minut Jumalasta jotenkin etäällä. Ismo oli jo tuon käsitellyt mutta minä jouduin tosipaikan eteen: "missä on sydämesi?"

Jouduin myös käsittelemään sen että olenko riittävän "puhdas" tekemään työtä Hänelle. Haggain kirjassa, jota olen aina vain uudelleen lukenut, Jumala selkeästi puhuu siitä että meidän tulisi laittaa ensin omat asiamme kuntoon ja sitten vasta olemme valmiit hänen rakennustyömaalleen (Haggai 2: 10-19 - temppelin rakentajilta vaaditaan puhtautta). Puhtaudessa ei tietenkään ole kyse synnittömyydestä koska sitä emme ole, mutta pyrkimys saattaa asioita ja ihmissuhteita oikeille raiteille on ehkä rehellisempää.

Tätä kasvuprosessia on jatkunut tähän päivään asti. Huomaan etten ole valmis yhtenäkään aamuna ilman Jumalan läheisyyttä ja kosketusta. Työ jota teemme on äärimmäisen herkkää. Herkkää siinä mielessä, että ihmiset jotka Jumala on uskonut meille ovat monella tavalla särkyneitä, poljettuja, syrjittyjä ja hylättyjä. Useasti jäljellä on vain ihmisen kuoret ja sisällä tyhjyys. Jos ajattelisin että pystyn heitä auttamaan tai tukemaan omin hienoin metodein niin valehtelisin. Ilman Jeesuksen sovitusta minunkin syntieni tähden en kokisi itseäni "puhtaaksi" ja kelvolliseksi.

Mitä sitten on luopuminen? Mistä voin luovuttaa? Näitä kysymyksiä ihmiset useasti kysyvät kun kerron heille meidän tarinamme. Luopuminen on hyvin henkilökohtainen asia. Jumala puhuu sinulle mutta oletko valmis ja kuuletko sen mistä tulisi luopua? Me jokainen elämme sellaisella mukavuusvyöhykkeellä että loppujen lopuksi meidän on vaikea luovuttaa mistään! Jos sattuisitkin kuulemaan jotain niin uskon että siihen löytyy nopeasti jokin ratkaisu, jotta sitä ei tarvitsisi täyttää! Onko näin? Minä tein niin useasti ja tiedän etten ole ainoa! Luopuminen voi olla selkeästi materiaalista eli tarvitsenko tätä kaikkea mitä olen haalinut? Omakotitalo, kesämökki, pari autoa sekä kaikki muut hilivitkuttimet. Ehdinkö rientää joka paikkaan? On niin paljon tekemistä, joten nyt ei ole aikaa lähimmäisenrakkaudelle! Näitä kysymyksiä kävin omassa elämässäni lävitse! Jos kuitenkin ajattelemme miten Jeesus kulki, vailla mitään, ja Hän opetti että tärkeintä on etsiä ensin Jumalan valtakuntaa ja vanhurskautta ja sitten vasta tulee ruoka, vaatteet yms. niin mitä siitä ymmärrämme? Hän myös opetti että ihminen ei voi palvella kahta isäntää mammonaa ja Jumalaa. Mitä siitä ymmärrämme?

Luovuta itsesi ja koko elämänpiirisi Jumalan käyttöön! Anna Jeesuksen vallata mielesi ja sielusi ja huomaat että saat sen kaiken mitä olet luovuttanut - monin kerroin takaisin!

Päivi Valkoniemi
kirjoittaja toimii Oy Noark Ab:ssä johtajana, vastuualueenaan työkuntoutuspalvelut

Häiriintyikö elämäsi piispojen uudesta tulkinnasta?

          Jos katsoo kirkkohistoriaa pelkistettynä ja vähän silmiä siristäen, niin saa suoran linkin    tämän  päivän ongelmiin. Otetaanpa ä...