2.10.2019

Syntyvyyden romahdus ja väestökato on todellisuutta. Vanhan testamentin kielellä sanottuna, olemme menettäneet siunauksen


Taloussanomat, syyskuu 2019: Suomalaisten syntyvyys romahtaa odotettua nopeammin – HS: Näiden lukujen piti toteutua vasta 2045[1].
Kansainvälinen pitkän aikavälin laadullinen seurantatutkimus 2015: Syy syntyvyyden laskuun psykologinen eikä taloudellinen[2].
Syntyvyyttä kuvaavassa kokonaishedelmällisyysluvussa nähtiin raju pudotus viimeksi 70-luvun taitteessa, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirch.[3]

Tilastokeskuksen lukujen valossa vuodet 1968, 1996 ja 2010 kääntävät tilastot laskuun


Kun perkasin syntyvyyden tilastoja tilastokeskuksen sivuilla, havaitsin vuosilukuja, joissa käänne on selkeästi nähtävissä. Tällaisia negatiiviseen syntyvyyteen sysääviä vuosilukuja ovat 1968 (laskua 7 vuotta), 1996 (laskua 8 vuotta) ja 2010 (lasku jatkunut nyt 9 vuotta). [4]

Mitä sen kaltaista tapahtuu, joka voisi selittää psykologisen syyn (2015 tehdyn kansainvälisen tutkimuksen tulos nosti tärkeimmäksi psykologiset syyt) näille nousu ja laskukausille. Jos kyse olisi sattumasta, kyse ei olisi vuosien jatkumosta, vaan nousut ja laskut seuraisivat vuoron perään tai enemmänkin epäsymmetrisesti. Mikä on sellainen tapahtuma noissa vuosissa, joka vaikuttaa nuoriin lisääntymiskykyisiin aikuisiin kuvatulla tavalla? Onko tätä mahdollista löytää? Uskon että tutkijat sanovat, että kyse on monista eri asioista ja muuttujia on liian paljon yhden syyn löytämiseksi.

Tutkimuksessa yleistä on etsiä yhteisiä nimittäjiä näiden vuosien välillä. Kävin läpi näiden vuosien lehdistön tarjontaa ja omissa silmissäni avautui näköala, joissa oli yhteneväisyyttä syntyvyyden laskuun. Tämä liittyi moraaliseen ja seksuaaliseen arvomaailman suureen muutokseen, jota voitaisiin nimittää seksuaalivallankumoukseksi. Aihe alue on riittävän lähellä myös ihmisen lisääntymiseen liittyvää toimintaa, joten se ansaitsee vähintäänkin yhden artikkelin verran pohdintaa.

Koska olen teologi ja sosiologi, käsittelen asiaa sekä Raamatun teologian että sosiologian näkökulmasta.

1968 kaikki muuttui, etenkin seksuaalimoraalin alueella

Maailma kuohui vuonna 1968 rajummin kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen. "Hullua vuotta" leimasivat Tšekkoslovakian miehitys, opiskelijoiden radikalismi, Vietnamin sota, Kiinan kulttuurivallankumous sekä Martin Luther Kingin ja Robert Kennedyn salamurhat. Suomessa uusiksi menivät tapakulttuuri, seksuaalikäyttäytyminen, moraalikäsitykset sekä suhtautuminen kirkkoon, isänmaahan ja yhteiskuntaan. Vanhat käsitykset pyyhkäistiin kerta heitolla pois kaapin päältä, kertoo Suomen kuvalehti, tuon vuoden tapahtumista.[5] Timo Hännikäinen ja Tommi Melender: Liberalismin petos. Esseistinen pamfletti -kirjassaan kuvaavat seuraavana vuonna New Yorkissa tapahtunutta Woodstockin rock festivaalia, johon osallistui puoli miljoonaa ihmistä näin: ”Mutavellissä rypeneille massoille oli lopulta tärkeämpää jorata, polttaa pilveä ja harrastaa vapaata seksiä kuin hävittää maailmasta riisto, sorto ja fasismi.”[6] Samaan aikaan vapaata seksiä häirinnyt kuppa saatiin kuriin antibiooteilla ja 1965 ehkäisypilleristä tuli laillinen ehkäisyväline Yhdysvalloissa[7]. Uskon, että jokainen myöntää, että näillä tapahtumilla on oltava yhteys syntyvyyden alenemiseen niissä maissa, joita ilmapiiri kosketti ja alkaneeseen kirkosta eroamiseen Suomessa ja muissakin länsimaissa.

1996 ja 2010 olivat myös seksuaalisen vallankumouksen vuosia Suomessa

Onko samaa sukupuolta olevien liitto pyhäinhäväistys vai ihmisoikeus? Entä mitä tapahtuu ydinperheelle, vanhemmuudelle, lapsille? Näin kysyttiin ajankohtaisen Kakkosen homoilloissa vuosina 1996 ja 2010. Ne herättivät vilkkaan julkisen keskustelun yhteiskunnassa ja voimakkaan kirkosta eroamisen piikin.[8] Näissä keskustelun kärkenä oli homoseksuaalisuus, ensiksi parisuhdelainsäädännön esiin nostamisen kautta 1996 ja 2010 samaa sukupuolta olevien avioliittokäsitteen avaamisen vuoksi. Kuten tiedämme, näistä keskusteluista syntyi voimakas kahtiajakautuminen ja turhautuminen kansamme keskuudessa, jonka voidaan olleen yksi laukaiseva tekijä syntyvyyden laskussa. Syy-yhteys ei ole yhtä suoraan johdettavissa, kuin 1968 tapahtumissa, mutta jos syyt ovat psykologisia, kuten tutkimuksesta voidaan päätellä, syy-yhteys on kuitenkin jossakin määrin todennäköinen.

Siunaus-käsite Raamatun Vanhassa testamentissa


Raamatun vanhan testamentin käsite siunaus liittyy vahvasti maan ja ihmisten hedelmällisyyteen. Psalmissa 128, joka on otsikoitu Herran pelko tuo siunauksen, kuvaa siunauksen merkitystä kattavasti. Siunausta ovat työn hedelmät, kukoistava vaimo ja lapsia pöydän ympärillä runsaasti. Malakian kirjan 2. luvun jae 15 muistuttaa siitä, että jälkeläisen saaminen edellyttää vakaata parisuhdetta: Ei Jumala luonut vain miestä eikä antanut elämää ja henkeä vain hänelle. Miten mies yksin voisi pyytää jälkeläisiä Jumalalta? Varokaa siis, ettei kukaan teistä hylkää vaimoaan, jonka on ottanut jo nuoruudessaan!

1. Mooseksen kirjan 39. luvun 5 jae kertoo Egyptin Faaron hoviherrasta Potifarista, joka otti juutalaisen Joosefin talouden hoitajakseen ja tämän teon vuoksi siunaus näkyi kaikessa, mitä Potifarilla oli. Kun kansa oli Egyptistä lähdön vuoksi siirtymässä luvattuun maahan erämaavaelluksen jälkeen, Mooses kertoo kansalle, jäähyväispuheessaan, että mikäli kansa pysyy uskollisena he saavat siunauksen, joka ulottuu jälkeläisiin, maan hedelmiin, viljaan, viiniin, öljyyn ja karjaan. Maasta ei löydy hedelmätöntä miestä, eikä naista, joka ei voi saada lasta, eikä myöskään karjaeläintä, joka ei ole terve (5. Moos. 7:13-14).

Vastaavasti Vanha testamentti kuvaa siunauksen katoamista tilanteissa, jossa Jumalan kunnioitus katoaa ja siunaus muuttuu kiroukseksi, joka tarkoittaa hedelmättömyyttä niin viljelyssä, karjassa kuin lasten syntyvyydessäkin. Jumalan kunnioituksen katoaminen tarkoittaa syntyvyyttä käsiteltäessä esimerkiksi Jumalan luomisjärjestyksen vastaista toimintaa. Luomisjärjestyksellä tarkoitetaan teologisessa termistössä tilaa, joka on luonnollinen ja jolla kuvataan biologista maailmaa ja sen hedelmällisyyttä, erilaisia materiaalisia aineosia ja koostumuksia ja maailmassamme vallitsevia luonnon lainalaisuuksia.

Jumalan luomisjärjestykseen kuuluu luonnollinen lisääntyminen, niin kasvien, eläinten kuin ihmistenkin osalta. Tänä päivänä luomisjärjestyksen vastaisena voitaisiin käsittää asiat, jotka sotivat sitä vastaan, kuten ihmisen omat biologian ja luonnonlakien vastaiset käsitykset, luonnon tuhoaminen, luonnollisen muokkaaminen ihmisen omien halujen mukaiseksi, käyttäytyminen, joka ei edistä luonnollista lisääntymistä ja niin edelleen. Halut voivat liittyä taloudelliseen ahneuteen, jonka vuoksi eläimiä jalostetaan niiden kokemaan kärsimykseen asti, ravintogeenejä muokataan niin paljon, että niistä aiheutuu terveysuhka käyttäjälle tai synnytetään ajatuksia, jotka horjuttavat esimerkiksi identiteetiltään hauraiden nuorten käsitystä omasta sukupuolesta siten, että hän poistaa itseltään lisääntymismahdollisuuden lopun elämänsä osalta.

Vanhan testamentin määritelmien valossa me olemme menettäneet Jumalan siunauksen, jonka seurauksena emme lisäänny riittävästi. Monet maanviljelijäystäväni lisäisivät tähän, että pahalta näyttää myös ruoantuotannon näkökulmasta. Ahneus ja viimevuosina harjoitettu maatalouspolitiikka on saattanut maataloutemme tilaan, että emme kestä tulevia katovuosia.

Meillä on kuitenkin toivoa, sillä Raamatun Uuden testamentin siunaus, joka myös on ennustettu Vanhassa testamentissa, on messias, Jeesus Kristus. Hän on se lopullinen siunaus. ”Näin tapahtui, jotta kaikki muutkin kansat Kristuksen Jeesuksen yhteydessä saisivat Abrahamille luvatun siunauksen ja me häneen uskovina saisimme luvatun Hengen.” Voimme vielä palata tielle, jolla siunaus on. Siunaus ei ole kadonnut mihinkään, mutta me olemme kulkeneet sen alta pois.

Ismo Valkoniemi


[1] https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006253040.html
[3] https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006253357.html
[4] http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__vrm__synt/statfin_synt_pxt_003.px/
[5] https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/hullu-vuosi-1968-vallankumous-jai-suomessa-naytokseksi/
[6] https://www.vihrealanka.fi/kulttuuri/lanka-arvioi-liberalismin-petos
[7] https://moodle.amk.fi/mod/page/view.php?id=637&lang=ca
[8] https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/10/19/ajankohtaisen-kakkosen-homoillat

Häiriintyikö elämäsi piispojen uudesta tulkinnasta?

          Jos katsoo kirkkohistoriaa pelkistettynä ja vähän silmiä siristäen, niin saa suoran linkin    tämän  päivän ongelmiin. Otetaanpa ä...