29.9.2008

Kuinka syvä lamasta tulee?

Tänään näyttää aika synkältä talouden saralla. Koko viikonlopun yhdysvalloissa etsittiin ratkaisua, jolla rauhoitettaisiin rahoitusmarkkinat. Lähes 700 miljardin dollarin rahoituspaketti näyttää tänään voimattomalta. On epävarmaa syntyykö sitä ollenkaan, mutta yhtä epävarmaa on auttaako se rauhoittamaan rahoitusmarkkinoiden kriisiä. Tänään viisi eurooppalaista pankkia ja yksi yhdysvaltalaispankki ajautuivat jälleen konkurssiin tai valtion syliin.

Kuinka syvä lamasta tulee? Kun ennen näimme kansallisia romahduksia, niin nyt, etenkin länsimaissa yhteen sidottu finassijärjestelmä levittää kriisin maailmanlaajuiseksi. Lännen lisäksi Venäjä ja Kiina joutuvat soppaan mukaan.

Tulemme näkemään ennätyksellisen synkän uutissyksyn talouden saralla, myrskyn merkit ovat jo nähtävissä. Olemme rakentaneet monenlaisia auttamisjärjestelmiä 90-luvun lamavelallisille, mutta uusille tulokkaille ne eivät vielä lohtua tuo.
Ahdistuneen kannattaa nyt etsiä pysyvämpiä arvoja, joiden varaan loppuelämän voi rakentaa. Niin minäkin tein edellisen laman uhrina ja nyt seuraan tyynesti tätä myrskyä, rauha sydämessä.

29.9.2008 Ismo Valkoniemi

Ei kommentteja:

Häiriintyikö elämäsi piispojen uudesta tulkinnasta?

          Jos katsoo kirkkohistoriaa pelkistettynä ja vähän silmiä siristäen, niin saa suoran linkin    tämän  päivän ongelmiin. Otetaanpa ä...