On täysin luonnollista, että Perussuomalaisten kannatus pysyy vahvana ja kenties yltää mittoihin jossa pääministeri Soini on muodostamassa kristillisten kanssa vähemmistöhallitusta. Poliittiset päättäjät ja puolueet eivät tunteneet kansalaisiaan riittävästi. Hyvällä sosiologian ymmärryksellä, kansan tuntemisella ja historian tutkimisella, politiikan tekemisen olisi pitänyt olla toisenlaista.
Kuten ystäväni kasvatustieteilijä ja teologi Paul Henneberg on sanonut, 1880-luvun vapaamieliset 'oppineet' - hän ei käytä sanaa sivistyneistö - asetti kyseenalaiseksi kristillisen maailmankuvan. Nämä aallot pyyhkivät yli koko läntisen Euroopan, jonka seurauksena määrättyihin länsimaihin jäi elämään kova asenne kristillisyyttä kohtaan. Ns. "oppineet" elävät älyn ylivertaisuuden harhassa, eivätkä ymmärrä kunnioittaa Pyhää tai hiljentyä ihmistä suurempien kysymysten edessä. Tutkimusten mukaan maamme asukkaista kolmannes suhtautuu edelleen vakavasti kristinuskon sanomaan ja sen edustamiin arvoihin.
Perinteiset puolueet innostuivat myös "opettamaan" kansaa ja ojentamaan kristittyjen moraalikäsityksiä. Vihreältä laidalta siihen oli totuttu, mutta esimerkiksi RKP:n puheenjohtajan voimakas esiinnousu uusien arvojen airuena on tuntunut kovin kummalliselta. Tunnen työni kautta hyvinkin suomenruotsalaisten ajattelua ja tiedän että moni on hämmentynyt tilanteesta. Perussuomalaisten haaste oli takaamassa varmat äänet RKP:lle, mutta Wallinin toiminnan vuoksi monet miettivät voivatko he antaa äänensä puolueelle, joka sotii heidän omaa arvomaailmaansa vastaan.
Suomi on koko Euroopassa poikkeuksellinen maa. Tutkimusten mukaan noin 10 % kansalaista on ns. herätyskristillisiä. Herätyskristillisistä piireistä nouseva Israelin valtion ideologinen tukeminen on myös Eurooppalaisittain harvinaisen suuressa mittakaavassa. Palestiinalaisten puolesta saadaan liikkeelle muutamia satoja mielenosoittajia, mutta Israelin puolesta pelkästään Tampereella on toistuvasti marssinut hyvinkin yli 4000 ihmisen tukijoukot. Tosiasiassa Israelin vihaaminen on ollut myös teologisten selitysten lisäksi uskonnollis-poliittista. Lähi-idän ainoa toimiva demokratia on ollut monien ostoboikottien kohteena vuosikymmenet, usein ilman mahdollisuutta puolustautua.
Meitä ei voi verrata Länsi-Euroopan huume- ja seksuaalineutraaleihin maihin. Vastaavasti me emme myöskään sorra seksuaalivähemmistöjemme ihmisiä. Meillä ei pidätetä homoseksuaalisuudesta, eikä kielletä järjestämästä mielenilmauksia, kuten itänaapurissamme venäjällä. Poikkeuksellisen korkea tunnustavien kristittyjen määrä, poikkeuksellisen korkea jäsenmäärä kansankirkossamme sekä maantieteellinen ja historiallinen asemamme tekee meistä myös erilaisen maan suhtautumisessa seksuaalivähemmistöihin. Kristillisyys ei sorra, mutta ei myöskään näe samalla tavalla avioliitto-oikeutta, joka on perinteisesti ollut miehen ja naisen välinen. Tätä maamme poikkeuksellisuutta hengellisen ja maantieteellisen sijainnin puolesta, ei myöskään arkkipiispa Mäkinen muutamien piispojen kanssa riittävästi ymmärrä.
Kokoomuksen kritiikitön yhteinen Eurooppa ei saa myöskään täyttä tunnustusta kansalta. Ihanteesta on tullut kompuroiva ja suuria riskejä sisältävä liittovaltioksi muodostuva kummajainen, jota pitääkin katsella varsin kriittisesti. Kun tätä eivät tehneet valtapuolueet, tyhjän tilan nappasi Timo Soini.
Tulemme varmuudella näkemään Perussuomalaisten hyvän vaalimenestyksen. Myös Kristilliset tulevat pitämään hyvin asemansa. Vasemmistoliiton Arhimäen hyvät otteet voivat koota vielä vasemmiston hajanaisia rivejä ja edes auttaa heitä pitämään asetelmat myöskin ennallaan. Kokoomus, Keskusta, SDP ja erityisesti RKP tulevat kärsimään rökäletappion. Vihreiden kannatuksen pelastaa todennäköisesti pelkästään Fugusiman onnettomuuksien jälkiseurauksena noussut ydinvoimanvastaisuus, mutta sekään ei aiheuta äänivyöryä.
Näiden vaalien jälkeen sosiologit ja kulttuuriantropologit nostavat yllä mainittuja selityksiä osaksi vaalien poikkeuksellisuutta.
Ismo Valkoniemi
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Häiriintyikö elämäsi piispojen uudesta tulkinnasta?
Jos katsoo kirkkohistoriaa pelkistettynä ja vähän silmiä siristäen, niin saa suoran linkin tämän päivän ongelmiin. Otetaanpa ä...
-
Tohtori, professori Roy Blizzard haastatteli yhtä viime vuosikymmenten merkittävää UT:n varhaiskristillisyyteen perehtynyttä professori Davi...
-
Jos katsoo kirkkohistoriaa pelkistettynä ja vähän silmiä siristäen, niin saa suoran linkin tämän päivän ongelmiin. Otetaanpa ä...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti