Sanoma-konsernin toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen
Helsingin sanomien vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen
Nelosen uutisten päätoimittaja Eero Hyvönen
Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja Tapio Sadeoja
Sanoma-konsernin suurimmat osakkeenomistajat:
Ministeri Aatos Erkko
Robin Langenskiöld
Rafaela Seppälä
Tohtori Antti Herlin
Helsingin Sanomain Säätiö, yliasiamies Heleena Savela
Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, toimitusjohtaja Harri Sailas
Alfred Kordelinin Yleinen Edistys- ja Sivistysrahasto, asiamies Hannu Heikkilä
PAREMMAN JOURNALISMIN PUOLESTA
(julkaisuvapaa 27.4.2011)
Viime talvena käyty äänekäs yhteiskunnallinen keskustelu seksuaalivähemmistöjen oikeuksista, johti julkisen median ylilyönteihin perinteistä kristillisyyttä kohtaan. Kirkon eroamisista uutisoiminen on ollut pääosin virheellistä ja tarkoitushakuista, ts. heikkoa journalismia. Ongelma ei olisi todellinen, jos siihen syyllistyisivät vain iltapäivälehdet, mutta kun koko valtakuntamme media-arsenaali julistaa kirkon eroaallon johtuvan homovastaisuudesta, he toimivat vastoin hyvää journalistista tapaa. Eron syyt tulisi tarkastaa ja kirjoittaa totuudenmukaisesti.
Kirkon perinteisten herätysliikkeiden nimeäminen äärijärjestöiksi oli hyvin tahditonta ja sitä leimasi vahva tunnelataus, joka hävitti asioiden oikean mittakaavan, etenkin kun nimityksen laukaissut Youtube-video oli yhden nuoren ihmisen todistuskertomus hänen oman hauraan seksuaalisen identiteetin selkiintymisestä. Julkisen mediaryöpytyksen ja nimittelyn seurauksena nämä 'ääriliikkeeksi' lehdistön toimesta nimetyt järjestöt ovat joutuneet myös laittomien kurinpitotoimien kohteeksi.
Sanoma-konserni on edistänyt monipuolista ja asiallista journalismia maassamme. Viimeisen toimintavuoden aikana sen mediat ovat tehneet useita ylilyöntejä, jonka johdosta näin tarpeelliseksi kerätä kannanoton, jossa pyydetään konsernia lopettamaan suoranaiset vihapuheet, joiksi voidaan määritellä esimerkiksi vakaiden ja tunnettujen kirkollisten tahojen nimittäminen ääriliikkeiksi.
Avaamani nettiadressi keräsi 2.-26.4. välisenä aikana 3251 allekirjoitusta henkilöiltä, jotka jakavat kanssani yhteisen huolen median 'vihareaktiosta' perinteistä kristillisyyttä kohtaan. Adressin keräämisen aikana saatiin oikaistua myös Helsingin Sanomien TV-ohjelmatiedoissa tapahtunut yhden ohjelman tekijän ohjelmien puuttuminen, joka paljastui ilmeisen tahattomaksi virheeksi. Se että nimiä kertyi adressiin lyhyessä ajassa näin paljon, osoittaa että huoleni on ollut aiheellinen.
Toivon että adressi nähdään tarpeellisena muistutuksena viimeaikaisesta keskustelusta, joka ei ole ollut erityisen onnistunutta. Tarvitsemme edelleen vakaata ja lähdekriittistä mediaa. Siksi pyydän, allekirjoittajien mandaatilla, että Sanoma-konserni tarkistaa linjaansa etenkin sukupuolista suuntautumista koskevassa kirjoittelussa, jotta keskustelun taso paranisi nyt nähdystä.
Yhteiskunnallisesti tärkeintä olisi keskustella asiasta avoimesti ja kiihkottomasti. Olisin erittäin iloinen jos näkisin lähitulevaisuudessa syvällistä ja tasapuolista asiaan paneutumista, sekä parempaa lähdekritiikkiä.
Porvoossa 27.4.2011
Ismo Valkoniemi
Porvoo
valkonie@cc.joensuu.fi
LIITTEET Allekirjoitukset 3251 nimeä (pdf)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Häiriintyikö elämäsi piispojen uudesta tulkinnasta?
Jos katsoo kirkkohistoriaa pelkistettynä ja vähän silmiä siristäen, niin saa suoran linkin tämän päivän ongelmiin. Otetaanpa ä...
-
Tohtori, professori Roy Blizzard haastatteli yhtä viime vuosikymmenten merkittävää UT:n varhaiskristillisyyteen perehtynyttä professori Davi...
-
Jos katsoo kirkkohistoriaa pelkistettynä ja vähän silmiä siristäen, niin saa suoran linkin tämän päivän ongelmiin. Otetaanpa ä...
1 kommentti:
Mutta Helsingin Sanomien kirjoituksiin uskonnollisista asioista on perinteisesti pitänyt suhtautua varovaisesti:
- 1980 -luvulla Helsingin Sanomien piti löytää heikkoja kohtia kristinuskosta ja Jeesuksen elämäkerroista. - Mielenkiintoista oli huomata, että Helsingin Sanomat jätti Vanhan Testamentin rauhaan, vaikka sieltä löytyy kohtia, joitten totuus on varsin huteralla pohjalla.
- Arvioin, että 1980 -luvulla Helsingin Sanomat mielisteli Neuvostoliittoa.
- 1990 -luvulla Helsingin Sanomien oli vaikea löytää huonoja puolia muslimimaista - edes Sudanista. Poikkeuksena oli Algerian raaka sisällissota.
Lähetä kommentti