20.3.2021

Nassara – kuinka kävi Isisin vainoamille kristityille?

Minäkin laitoin Nun-merkin sosiaalisen median profiileihini 2014, kuten monet muutkin, kuultuamme järkyttäviä uutisia kristittyjen vainoista, joissa Isis kalifaatti surmasi ja alisti kaksoisvirtojen maan kristittyjä. Tunsimme myötätuntoa, mutta olimme varsin voimattomia tilanteen edessä. Tyttäreni Ida teki Nassara-nimisen kappaleen 2014/2015, jossa purki taiteen keinoin niitä tunnelmia, joita tuolloin koimme.

                           Nassara (Ida Bois, feat. Mikaveli)

Huoneessa on aivan pimeää. On keskiyö, ei tähden tähteä. Ovelta kuulen huutoa. Tiedän, tulit hakemaan minua. Mutta kun suljen silmäni, näen jo määränpääni.

kerto:
Ota mitä vaan, vaikka ruumiini, sieluni kuuluu toiselle. Leikkaa paloiksi tai polta poroksi, sieluni palaa toiselle. Sinua pelkää en, vain säälistä vapisen. Vain säälistä vapisen.

Hiljaisuus on polttavaa tuntea, hengitys kiivas iholla. Kasvot täynnä väärää vihaa, ja silmistä huokuu pilkka. Mutta kun suljen silmäni, näen jo määränpääni.

Feat: Mä olin yksi niist, Jahtasin ystäviis, Mun kieli pytonii. Syytin mun sanoilla syyttömii. Pään sisäl myrkky tappaa. Mitä sä teet jossei nappaa/ Alkaa huuto, huuto lakkaa / Viha meitä täällä jahtaa. Ja mä oon siihen niin väsyny. Kädet veris seison tässä nyt. Pyydän tätä kaikkee anteeks. Join vihan maljast ja sain siit enemmän ku tarpeeks.

                          

Veljet ja sisaret kaksoisvirran maassa

Saddam Husseinin aikana yleisesti ottaen kristittyjen ja muslimien väliset suhteet olivat kunnossa. Saddamin hallinto ei sallinut kristittyihin kohdistuvaa vainoa. Minun ikäpolveni muistaa Saddamin pitkäaikaisen ulkoministerin Tariq Azizin, mutta harva tietää, että hän oli kaldealaiskatolinen kristitty. Tietysti maassa oli jännitteitä, emmekä voi luoda liian positiivista kuvaa Saddamin Irakista, mutta siellä eli joka tapauksessa 1,5–2 miljoonaa kristittyä alueella, jolta uskon isä Aabraham oli lähtenyt ja jonka kristittyjen historiassa voidaan löytää suorat yhteydet Jeesuksen ajan tapahtumiin. Sisareni ja hänen miehensä sekä hetken myös siskon tytär asuivat Mosulissa, kun monet suomalaiset olivat rakentamassa maan infrastruktuuria.

Yhdysvaltojen liittoutuman hyökkäys

Yhdysvalloissa kansa vaati tiukkoja otteita ja kostoa äärimuslimeille syyskuun 11. päivänä 2001 tehdystä hyökkäyksestä New Yorkin ytimeen. Joko tekaistuilla syillä tai väärien tiedustelutietojen johdosta Yhdysvallat kokosi liittoutuman joka hyökkäsi Irakiin 2003, hajottaen maan poliisivoimat, armeijan ja hallinnon. Maan sisäinen turvallisuus romahti ja antoi tilaa ääriliikkeille, jotka aloittivat vuosia jatkuvan kostoiskujen sarjan uskonnollisia vihollisia ja Yhdysvaltoja vastaan. Jo seuraavana vuonna 2004 Bagdadissa ja Mosulissa räjähti pommi-iskujen sarja 16 kirkossa. Tuolloin oli päivän selvää, että kristityt tulisivat olemaan sekasortoisen tilanteen suurimmat häviäjät. Hävitys jatkui, kun seuraavana vuonna 2005 kidnapattiin Mosulin syyrialaiskatolinen piispa. Myös 2006 vuonna tapettiin syyrialaisortodoksinen pappi sekä kidnapattiin viisi muuta pappia. Vuonna 2007 pappien tappamiset jatkuivat ja 2008 jälleen surmattiin kaldealaiskatolinen piispa. Sama tahti jatkui vuodesta toiseen aina vuoteen 2014 asti, jolloin tilanne paheni entisestään. Kristittyjen vainot olivat kestäneet tuolloin jo 11 vuotta ja jo sadat tuhannet olivat jättäneet alueen ja lähteneet pakolaisina etsimään turvallista aluetta.

Islamilainen valtio Irakissa ja Syyriassa – Isis

Islamilainen kalifaatti julisti Irakin ja Syyrian islamilaiseksi valtioksi 29.6.2014. Isis (Islamic State in Iraq and Syria) järjestöksi nimetty kalifaatti oli jo aiemmin aloittanut sodan, joka hädin tuskin on tätä kirjoittaessa saatu päätökseen. Mahdollisesti vieläkin joillakin alueilla taistellaan.

Kristittyjen kodit merkittiin Nun-kirjaimella heti loppukesästä 2014, joka kirjain merkitsi kristittyjen haukkuma sanaa Nassara (Nasarialaiset). Heille annettiin vaihtoehdoiksi jizya-veron maksaminen, islamiin kääntyminen tai kaupungista poistuminen ilman mitään omaisuutta. Tämä tapahtui Mosulissa ja Niniven tasongon kristillisissä kylissä. Kun me surimme heidän kohtaloaan, he olivat lähes kaikki päättäneet jättää alueen. Pakolaisia saapui Kurdien hallitsemaan Erbiliin illalla 7. elokuuta noin 125 000. Mosuliin jäi tiettävästi vain kourallinen kristittyjä.

Eräs nainen kertoi haastattelussa, että äärijärjestö ISISiin kuuluvat henkilöt tulivat hänen kotiinsa ja uhkailivat heitä lähtemään 10 tunnin sisällä ja jättämään avaimensa. He sanoivat, että teidän asuntonne on ISIS-järjestön omistuksessa. Niin he lähtivät pakoon, ja matkan varrella ISIS:een kuuluvat uhkaajat ottivat ainoat ruokarahat heiltä ja sanoivat: "Menkää kristittyjen luokse, ne voivat ruokkia teidät ja voivat antaa teille kodin ja uuden elämän." Sitten he sanoivat naisille: "Riisukaa vaatteitanne, näyttäkää meille jos piilotatte kultaa tai lisää rahaa. Lähdette täältä tyhjin taskuin, ainoa asia mitä omistatte on päällysvaatteenne."

Vaikka Yhdysvaltojen ja liittoutuman rooli alueen epävakauden synnyttäjänä todettiin kansainvälisissä tutkimuksissa, tilanne paheni entisestään Barac Obaman kaudella. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mukaan Barac Obaman haluttomuus puuttua Syyriaan tuki Isisin nousua.

Isis teloitti ensimmäisen vuotensa aikana Syyriassa kaikkiaan 3 027 ihmistä, lähes 1 800 heistä oli siviilejä, ja 74 järjestön Syyriassa kuolemaan tuomitsemista oli lapsia. Isisin valtaamilta alueilta oli pakotettu poistumaan 830 000 siviiliä jo 2014. Sota ja pakolaistilanne alkoivat tuntua myös meillä Suomessa 2015.

Takaisin paluu ja saldo

Vuosina 2016-2017 Kurdien peshmergat, Irakin armeija ja shiiojen puolisotilaalliset joukot taistelivat Mosulin takaisin saamisesta. 10.7.2017 Irakin pääministeri julisti Mosulin olevan Irakin hallussa jälleen. Sen ilmapiiri oli kuitenkin muuttunut vihamieliseksi kristittyjä kohtaan. Heidän vanhat kodit on annettu muslimeille ja erityistä intoa hallinnolla ei ole palauttaa niitä kristityille. Tästä syystä Kurdialueelta palaavat kristityt ovat suunnanneet vanhoihin kristillisiin kyliin, jossa on voitu aloittaa jälleenrakennustyö pääasiassa ulkomaisten hyväntekeväisyysjärjestöjen tuella.

Irakin kristittyjen määrä on laskenut 90%. Kaksoisvirranmaan kristittyjä on maassa vain 150 000 – 200 000. Kukaan ei tiedä tarkasti kuinka moni on kuollut, mutta paljon heitäkin on. OpenDoors järjestön World Watch-listan sijalla 11. olevasta Irakista, uusimmalla raportointikaudella ilmoitettiin edelleen useista surmatuista, fyysisesti tai henkisesti vammautuneista sekä uhkailun tai sukupuolisen ahdistelun kohteiksi joutuneista kristityistä. Vaikka joitakin kristittyjä perheitä on palannut koteihinsa, kristittyjen maastapako jatkuu tilanteen turvattomuuden ja synkkien tulevaisuudennäkymien johdosta. Lisääntyvässä määrin on raportoitu myös kristityistä, jotka ovat joutuneet pakkosiirtolaisuuteen kotimaassaan.

Olen ylpeä siitä, että olen irakilainen. Rakastan maatani, mutta maani ei ole ylpeä siitä, että olen osa sitä. Se, mitä maamme kristityille tapahtuu, ei ole muuta kuin kansanmurha, sanoo Erbilin katolisen kirkon pappi, isä Douglas al-Bazi.

Al-Bazin mukaan Irakin kristityt eivät uskalla kääntyä hallituksen virkamiesten puoleen saadakseen suojelua vakaumuksensa vuoksi, koska eivät voi olla varmoja, ovatko heitä uhanneet hallituksen virkamiehet samoja, joiden pitäisi suojella heitä.

 20.3.2021 Ismo Valkoniemi #WeAreN

Lähteet:

Emil Anton: Kahden virran maa
Wikipedia - Isis (järjestö), Mosulin valtaus (2014), Mosulin valtaus, Irakin sota
IRRTV - https://irr-tv.fi/irakin-kristittyjen-maara-on-romahtanut/
Ekumeeninen neuvosto - http://www.ekumenia.fi/etusivu/ajankohtaista_-_aktuellt/me_irakin_kristityt_olemme_rauhantahtoisia_ihmisia/
OpenDoors - https://opendoors.fi/irak/


Ei kommentteja:

Häiriintyikö elämäsi piispojen uudesta tulkinnasta?

          Jos katsoo kirkkohistoriaa pelkistettynä ja vähän silmiä siristäen, niin saa suoran linkin    tämän  päivän ongelmiin. Otetaanpa ä...